Csírátlanítás Index-2000 típusú csíraszegényítő berendezéssel


A berendezés rendeltetése:

Különösen szárítmányok (fűszerpaprika féltermék, zöldség, gyógynövény)csíraszámának csökkentése gőz segítségével, majd a csírátlanított anyag vissszaszárítása kezdeti nedvességtartalomra és lehűtése.

A berendezés alkalmas fűszerek csíraszegényítésére is(bors, koriander,köménymag). Ebben az esetben igény szerint kőleválasztást, , szelektálást is végzünk.

A berendezés nagy előnye , hogy a csíraszám csökkentéséhez nem használ sem vegyi, sem pedig radioaktív anyagot.


A berendezés rendeltetése:

Különösen szárítmányok (fűszerpaprika féltermék, zöldség, gyógynövény) csíraszámának csökkentése gőz segítségével, majd a csírátlanított anyag vissszaszárítása kezdeti nedvességtartalomra és lehűtése. A berendezés alkalmas fűszerek csíraszegényítésére is(bors, koriander,köménymag). Ebben az esetben igény szerint kőleválasztást, , szelektálást is végzünk. A berendezés nagy előnye , hogy a csíraszám csökkentéséhez nem használ sem vegyi, sem pedig radioaktív anyagot.

Rövid működési leírása:

A berendezés folyamatos üzemű, az áthaladó anyagmennyiség fokozatmentesen állítható. A csírátlanító berendezésbe fokozatmentesen állítható adagolócsiga segítségével jut be a termék egy rezgőtálcára, amely a
gőztérbe adagolja. A gőztérben egy fokozatmentesen szabályozható sebességű, végtelenített szilikon heveder továbbítja az anyagot tartály kiömlő csonkjára szerelt terítő csigába , amelynek feladata az áru egyenletes terítése a szárítószalagra. A gőztérben a hőmérséklet és a gőznyomás szabályozható. A szárítólevegő fűtését gőzzel működő radiátorok biztosítják, a levegő mozgatását radiális ventillátor végzi. A szárító felső 3/4 részében történik a meleg levegő befúvása , az alsó részben pedig a termék hűtése. A levegő hűtését egy kompresszoros hűtőgép látja el. A szárítóból elszívott levegő egy leválasztó ciklonba jut, majd a párás levegő a szabadban áramlik. A szárítóból kilépő , lehűtött anyagot szállítócsiga juttatja a zsákoló szerkezetbe, ahonnan a termék lezsákolható.

A végtermék nedvességtartalmát folymatosan ellenőrizzük.



A berendezés teljesítménye különböző anyagokra:

Fehér és fekete bors : 400-450 kg/óra
Köménymag: 200-250 kg/óra
Koriander : 400-450 kg/óra
Zöldségszárítmányok, gyógynövények: 100-150 kg6óra
Fűszerpaprika féltermék(zúzott) : 300-350 kg/óra


Mikróbiológiai paraméterek alakulása:

Csíraszegényítés eredményei :

 

Megnevezés

 

Fűszerpaprika

Fekete bors

Egyéb fűszerek

Zöldségszáritm. Gyógynövények

Telj.hat érték

kezelés
után

Telj.hat érték

kezelés
után

Telj.hat
érték

kezelés
után

Telj.hat érték

kezelés
után

Salmonella

negatív

negatív

negatív

negatív

E coli

<10 2

<10 2

<10 2

<10 2

<10 2

<10 2

<10 2

<10 2

Enterobacteriaceae

<10 3

<10 2

<10 3

<10 2

<10 3

<10 2

10 3

<10 2

Penész

<10 3

10 2

<10 3

<10 2

<10 3

10 2

10 3

10 2

Összcsíraszám

<10 5

10 4

>10 5

<10 5

<10 5

10 4

10 5

10 4

A teljesíthető határérték minden esetben kevesebb mint a 4/1998.(XI.11.) Eü.M rendeletben meghatározott "M" érérték. A kezelés utánni értékek pedig nem érik el vagy éppen elérik a "m" értékhatárt, ritka esetben meghaladja de akkor sem éri el a "M" értéket. A csíraszegémyítés eredménye tehát nagy biztonsággal megfelel a 4/1998.(XI.11.) Eü.M rendelet előírásainak.

Referenciamunkáink:

Johann Kotányi GmbH , Rózsahegyi Kft, Hungarian Food Ingredients Kft. Nagy Mihály Kft.

Fűszerpaprika feldolgozás kis és nagytermelők részére :

Termelőink és feldolgoztatóink figyelmében ajánljuk nyers fűszerpaprika bérfeldolgozási tevékenységünket. A termelők által beszállított saját nyers fűszerpaprikájukat igény szerint feldolgozzuk (szárítjuk , daráljuk , malomköves őrlést végzünk , a
kész terméket csomagoljuk)


Referenciamunkák:

BioHungaricum Kft, Kotányi Hungária Kft,
R-Coop 3 Kft

 
H-6066 Tiszaalpár , Kátai sor 41. Tel:.36 76/424-854 Fax:. 36 76/425-248