A Naturalpár Kft. legújabb beruházása a francia REVTECH csírátlanító berendezés, amely egyedülálló hőkezelési technológiát kínál porállagú, szemcsés és kisebb darabos anyagok mikrobiológiai biztonságának növelésére.
Az eljárás jelentősen csökkenti a csíraszámot, eltávolítja a nemkívánatos mikroorganizmusokat, miközben megőrzi a termék eredeti tulajdonságait.
50°C és 300°C közötti hőmérséklettartomány.
Megszakítás nélküli hőkezelés a maximális hatékonyság érdekében.
Néhány perctől akár több óráig terjedő kezelési lehetőség.
100 kg/óra – 1.000 kg/óra anyagtól függően.
A REVTECH berendezés alapja egy 100 mm átmérőjű 120 m hosszú spirális, folyamatos, megszakítás nélküli rozsdamentes acélcső, amely egy hatszög alakú tartószerkezetre van rögzítve. A cső egy nagyteljesítményű transzformátorra van elektromosan kötve és a hevítése közvetlen elektromos impedanciával a cső falával történik.
A szerkezetre erősített vibrációs motorokkal, irányított rezgéseket hoznak létre, a rezgések hatására a cső belsejében lévő anyag lentről felfelé mozog és folyamatosan érintkezik a hőkezelendő anyagnak megfelelő hőmérsékletre beállított csővel. A rezgő mozgás következtében a kezelt anyag magában is keveredik. A spirális csőrendszer minden 180°-án, mindkét oldalt, egymással szemben, nyílások vannak elhelyezve. Ezeken a nyílásokon át gázokat, gőzöket lehet a csőbe bevezetni, vagy a kezelés folyamán keletkezett gázokat elszívni egy oszlop segítségével, amely rugalmas szilikon csövekkel kapcsolódik a csőrendszerhez. A hőkezelt terméket a csőrendszerben, vagy egy külön berendezésen lehet lehűteni és további feldolgozáshoz, vagy a csomagoláshoz továbbítani. Egy speciális adagoló berendezéssel, amely kétanyagos fúvókával van felszerelve, folyékony bevonó oldatot, diszperziót vagy emulziót lehet a csőben mozgó termékre fecskendezni. A feldolgozott termék intenzív mozgása és keveredése következtében a befecskendezett folyadék egyenletesen eloszlik a termék felületén.
Csíramentesítés, sterilizálás
Az élelmiszeriparban a csíramentesítés (hőkezelés, sterilizálás, pasztőrözés) követelményei a természetes technológiák irányába tolódnak el. Ez ösztönözte a hagyományos gőz- és egyéb hőkezelési módszereken alapuló innovatív folyamatok kifejlesztését.
Cégünknél megtalálható gőzzel, illetve elektromosan felfűthető rendszerrel működő csíramentesítő berendezés is. Ezekkel a technológiákkal az élesztők, penészgombák, szalmonella, az E-coli teljesen felszámolható, az összcsíraszám nagymértékben csökkenthető.
A kiváló mikrobiológiai eredmények mellett nagy előny, hogy a termékek minősége is megőrizhető az általunk használt technológiákkal.
Az érzékszervi tulajdonságok megmaradnak, a kezelt és kezeletlen termékek között nincs látható különbség.
A REVTECH berendezés nem tartalmaz csigákat, keverőlapokat, forgócsapokat, mechanikus alkatrészeket, amik a kezelendő anyagot roncsolnák. Nincs fizikai károsodás olyan termékek esetén sem, mint a mandula, mogyoró, diófélék. Olyan érzékeny termékek, mint az oregánó, vagy a petrezselyem is megőrzik a színüket.
Folyamatos és teljesen automatizált a rendszer, így a visszafertőzés kockázata kizárt.
Pirítás, pörkölés
Lényegesen különbözik a dobos vagy a forró levegős rendszerektől, mivel folyamatos a szállítás és a keverés zárt spirálcsőben rezgésekkel történik. A pirítás közvetlen a rozsdamentes csőfal érintkezésével történik, emellett lehetőség van további forró levegő beadagolásának is.
A főbb jellemzők:
- A spirálcső hőmérséklete 50 °C és 300 °C között pontosan szabályozható
- Tartózkodási idő 7 és 40 perc között állítható
- Egyedi folyamatos áramlási sebesség 100 kg/óra – 1000 kg/óra
Folyamatos és teljesen automatizált eljárás:
Tökéletesen egyenletes pörkölést és nagyon jó homogénitást biztosít a vibro-fluidizált működés extra pörkölt íz kialakításának lehetősége ,mivel a terméket saját gőzén pároljuk szűk környezetben. Nagyon finom kezelhetőség, nincsennek keverők egyéb mozgó alkatrészek, még a törékeny diófélék, például a kesudió vagy a földimogyoró sem sérülnek meg, és a mandula bőre is sértetlen marad. Zárt környezetben való hőkezelés, a hőmérséklet és a tartózkodási idő pontosan szabályozható, ezzel a szín és az íz széles választéka alakítható ki.
A termékek széles skáláját lehet pirítani vagy pörkölni (mandula, kesudió, pisztácia, mogyoró, napraforgómag, tökmag, szezámmag, búza, stb…)
Az egyedülálló konfigurációnak köszönhetően a pörkölés során biztosítható a termék pasztőrözése is. Ez lehetővé teszi az összes kórokozó felszámolását: Szalmonella, E-coli, Coliform, élesztők, penészgombák, valamint nagymértékben csökkenthető az összcsiraszám.
A termék a hőkezelés közben ízesíthető , sós víz vagy folyékony aroma befecskendezésével. A rezgések tökéletes keverést biztosítanak, így tökéletes homogenitás érhető el az ízesítés során.
A hagyományos gőz- és egyéb hőkezelési módszereken alapuló innovatív folyamatok segítségével számos terméket állítunk elő:
A technológiával az élesztők, penészgombák, szalmonella, az E-coli teljesen felszámolható, az összcsíraszám nagymértékben csökken, a sterilizálás nagyon homogén a cső vibrációjának köszönhetően, amely biztosítja a termék tökéletes keveredését.
A REVTECH technológia bizonyított hatékonyságát független laboratóriumi vizsgálatok igazolják.
Megnevezés | Fűszerpaprika | Fekete bors | Köménymag | Kamilla | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kezelés előtt | Kezelés után | Kezelés előtt | Kezelés után | Kezelés előtt | Kezelés után | Kezelés előtt | Kezelés után | |
Salmonella | negatív | negatív | negatív | negatív | ||||
Enterobacteriaceae | - | - | 1.0 x 10⁴ | <10 | 3.5 x 10⁵ | <10 | 1.7 x 10⁶ | <10 |
Penész és élesztő | 6.0 x 10² | <10 | 1.0 x 10⁴ | <10 | 1.0 x 10⁵ | <10 | 1.3 x 10⁵ | <10 |
Összcsíraszám | 3.7 x 10⁶ | 40 | 1.1 x 10⁷ | 500 | 1.9 x 10⁶ | 360 | 1.1 x 10⁷ | 290 |
Ha szeretnéd biztosítani termékeid mikrobiológiai biztonságát és hosszabb eltarthatóságát, lépj kapcsolatba velünk!
Kérj most ajánlatot, és használd ki a REVTECH forradalmi technológiájának előnyeit!