Szárítmányok (fűszerpaprika féltermék, zöldség, gyógynövények) csíraszámának csökkentése gőz segítségével, majd a csírátlanított anyag vissszaszárítása és lehűtése kezdeti nedvességtartalomra. Igény szerint kőkiválasztást, szelektálást is végzünk.
A berendezés alkalmas fűszerek csíraszegényítésére is (bors, koriander, köménymag, stb). A berendezés előnye, hogy a csíraszám csökkentéséhez nem használ sem vegyi, sem pedig radioaktív anyagot.
Működési elve:
A berendezés folyamatos üzemű, az áthaladó anyagmennyiség fokozatmentesen állítható. A csírátlanító berendezésbe frekvenciaváltóval állítható adagolócsiga
segítségével jut be a termék egy rezgőtálcára, amely a gőztérbe adagolja. A gőztérben egy fokozatmentesen szabályozható sebességű, végtelenített szilikon
heveder továbbítja az anyagot a tartály kiömlő csonkjára szerelt terítő csigába, amelynek feladata az áru egyenletes terítése a szárítószalagra. A gőztérben a
hőmérséklet és a gőznyomás szabályozható. A szárítólevegő fűtését gőzzel működő radiátorok biztosítják, a levegő mozgatását radiális ventillátor végzi. A
szárító felső 3/4 részében történik a meleg levegő befúvása, az alsó részben pedig a termék hűtése. A levegő hűtését egy kompresszoros hűtőgép látja el. A s
zárítóból elszívott levegő egy leválasztó ciklonba jut, majd a párás levegő a szabadba áramlik. A szárítóból kilépő, lehűtött anyagot szállítócsiga juttatja a
zsákoló rendszerbe.
A végtermék nedvességtartalmát folymatosan ellenőrizzük.
A berendezés teljesítménye különböző anyagokra:
Fehér és fekete bors : 400-600 kg/óra
Köménymag: 200-250 kg/óra
Koriander : 400-450 kg/óra
Zöldségszárítmányok, gyógynövények: 100-150 kg/óra
Fűszerpaprika féltermék(zúzott) : 300-350 kg/óra
Megnevezés | Fűszerpaprika | Fekete bors | Egyéb fűszerek | Gyógynövények | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Határérték/th> | Kezelés után | Határérték | Kezelés után | Határérték | Kezelés után | Határérték | Kezelés után | |
Salmonella | negatív | negatív | negatív | negatív | ||||
E-coli | <102 | <102 | <102 | <102 | <102 | <102 | <102 | <102 |
E-coli | <103 | <102 | <103 | <102 | <103 | <102 | <103 | <102 |
Penész | <103 | <102 | <103 | <102 | <103 | <102 | <103 | <102 |
Összcsíraszám | <105 | <104 | <105 | <105 | <105 | <104 | <105 | <104 |