Lényegesen különbözik a dobos vagy a forró levegős rendszerektől, mivel folyamatos a szállítás és a keverés zárt spirálcsőben rezgésekkel történik. A pirítás közvetlen a rozsdamentes csőfal érintkezésével történik, emellett lehetőség van további forró levegő beadagolásának is.
A főbb jellemzők :
Folyamatos és teljesen automatizált eljárás:
Tökéletesen egyenletes pörkölést és nagyon jó homogénitást biztosít a vibro-fluidizált működés extra pörkölt íz kialakításának lehetősége ,mivel a terméket
saját gőzén pároljuk szűk környezetben. Nagyon finom kezelhetőség, nincsennek keverők egyéb mozgó alkatrészek, még a törékeny diófélék, például a kesudió vagy
a földimogyoró sem sérülnek meg, és a mandula bőre is sértetlen marad. Zárt környezetben való hőkezelés, a hőmérséklet és a tartózkodási idő pontosan
szabályozható, ezzel a szín és az íz széles választéka alakítható ki.
A termékek széles skáláját lehet pirítani vagy pörkölni (mandula, kesudió, pisztácia, mogyoró, napraforgómag, tökmag, szezámmag, búza, stb…)
Az egyedülálló konfigurációnak köszönhetően a pörkölés során biztosítható a termék pasztőrözése is. Ez lehetővé teszi az összes kórokozó felszámolását: Szalmonella, E-coli, Coliform, élesztők, penészgombák, valamint nagymértékben csökkenthető az összcsiraszám.
A termék a hőkezelés közben ízesíthető , sós víz vagy folyékony aroma befecskendezésével. A rezgések tökéletes keverést biztosítanak, így tökéletes homogenitás érhető el az ízesítés során.