A Naturalpár Kft legújabb beruházása a francia REVTECH cég hőkezelőberendezése, ez egy forradalmian új technológia, porállagú, szemcsés és kissebb darabos
anyagok folyamatos hökezelésére.
Hőkezeléssel a nem megfelelő mikrobiológiai eredményeket lehet nagymértékben javítani, a csiraszámot csökkenteni.
A berendezés főbb jellemzői:
- A hőmérséklet 50°C- 300°C közötti precíz szabályozásának lehetősége
- Folyamatos feldolgozás
- Feldolgozási idő beállítása néhány perctől akár órákig
- Kapacitás 100 kg/óra - 1.000 kg/óra anyagtól függően
A berendezés alapja egy 100 mm átmérőjű 120 m hosszú spirális, folyamatos, megszakítás nélküli rozsdamentes acélcső, amely egy hatszög alakú tartószerkezetre van rögzítve. A cső egy nagyteljesítményű transzformátorra van elektromosan kötve és a hevítése közvetlen elektromos impedanciával a cső falával történik.
A szerkezetre erősített vibrációs motorokkal, irányított rezgéseket hoznak létre, a rezgések hatására a cső belsejében lévő anyag lentről felfelé mozog és folyamatosan érintkezik a hőkezelendő anyagnak megfelelő hőmérsékletre beállított csővel. A rezgő mozgás következtében a kezelt anyag magában is keveredik. A spirális csörendszer minden 180°-án, mindkét oldalt, egymással szemben, nyílások vannak elhelyezve. Ezeken a nyílásokon át gázokat, gőzöket lehet a csőbe bevezetni, vagy a kezelés folyamán keletkezett gázokat elszívni egy oszlop segítségével, amely rugalmas szilikon csövekkel kapcsolódik a csőrendszerhez. A hőkezelt terméket a csörendszerben, vagy egy külön berendezésen lehet lehűteni és további feldolgozáshoz, vagy a csomagoláshoz továbbítani. Egy speciális adagoló berendezéssel, amely kétanyagos fúvókával van felszerelve, folyékony bevonó oldatot, diszperziót vagy emulziót lehet a csőben mozgó termékre fecskendezni. A feldolgozott termék intenzív mozgása és keveredése következtében a befecskendezett folyadék egyenletesen eloszlik a termék felületén.
Technológiai lehetőségek:
Termékek, alkalmazások:
A technológiával az élesztők, penészgombák, szalmonella, az E-coli teljesen felszámolható, az összcsíraszám nagymértékben csökken, a sterilizálás nagyon homogén a cső vibrációjának köszönhetően, amely biztosítja a termék tökéletes keveredését.
Mikrobiológiai eredmények:
A mikrobiológiai eredményeket egy független laboratórium hitelesítette.
Megnevezés | Fűszerpaprika | Fekete bors | Köménymag | Kamilla | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kezelés előtt | Kezelés után | Kezelés előtt | Kezelés után | Kezelés előtt | Kezelés után | Kezelés előtt | Kezelés után | |
Salmonella | negatív | negatív | negatív | negatív | ||||
Enterobacteriaceae | - | - | 1.0 x 104 | <10 | 3.5 x 105 | <10 | 1.7 x 106 | <10 |
Penész és élesztő | 6.0 x 102 | <10 | 1.0 x 104 | <10 | 1.0 x 105 | <10 | 1.3 x 105 | <10 |
Összcsíraszám | 3.7 x 106 | 40 | 1.1 x 107 | 500 | 1.9 x 106 | 360 | 1.1 x 107 | 290 |